У акцији „Зелени Нови Београд“ оплемењена Војвођанска улица

Акција „Зелени Нови Београд“ коју Градска општина Нови Београд спорводи у сарадњи са ЈКП „Зеленило Београд“, као и са компанијама и грађанима Новог Београда, настављена је 21. марта, озелењавањем Војвођанске улице.

Дуж разделне траке у Војвођанској улици, на углу са др Ивана Рибара, засађено је 35 стабала белог јасена, од којих је је 30 стабала купила Компанија „Robert Bosch“, а пет Општина Нови Београд са наменског рачуна отворног почетком децембра прошле године, када је акција и почела.

Председник општине Бојан Бован изјавио је, да делу Новог Београда кроз који пролази Војвођанска улица, треба много зеленила.

Овде још постоје индивидуална ложишта, а ова улица је спајањем Новог Београда са ауто – путем „Милош Велики“ постала изузетно прометна, односно повећао се број аутомобила који њоме пролази, па ће се са овим новим дрвећем, сигурно лакше дисати

рекао је Бован.

Он је нагласио да се акцији „Зелени Нови Београд“ одазвало неколико великих компанија, удружења грађана али и појединца.

Прикупили смо нешто више од седам милиона динара и до краја марта, до када нам то временске прилике дозвољавају, засадићемо готово 300 одраслих, „школованих“ садница

рекао је Бован.

Он се захвалио компанијама које су исказале жељу да сви живимо у здравијем и лепшем окружењу, али и грађанима од којих готово свакодневно, најчешће путем имејла info@zeleninovibeograd.rs, стижу сугестије где би на месту старих или посечених стабала, требало посадити нове.

Од јесени ћемо се мало више фокусирати на садњу у блоковима и на оним парцелама за које су нам се грађани обратили

рекао је Бован позивајући компаније да и даље учествују у донирању новца на наменски рачун општине.

Директорка компаније „Bosch“ Јованка Јовановић je да је ова компанија прва у свету 2020. године постигла CО2 неутралност на 400 локација у свету, укључујући и две локације у Србији и то у централи на Новом Београду и у Шимановцима где имају производне погоне.

Увек се радо одазивамо оваквим акцијама, па смо то радо одазвали и позиву Општине Нови Београд за садњу у Војвођанској улици, где смо недавно донирали средства за постављање два дигитална мерача брзине испред две основне школе

рекла је директорка Јовановић.

Мирјана Обућински испред ЈКП „Зеленило- Београд“ је подсетила да се данашња акција одржава на Међународни дан шума.

Иако овде није реч о пошумљавању него о садњи у урбаном делу, свако стабло је значајно и представља корак ка здравијој животној средини

рекла је Обућински.

Пре Војвођанске улице, у акцији „Зелени Нови Београд“ стабла су засађена дуж булевара Михаила Пупина, Зорана Ђинђића, Улици Омладинских бригада , Парку „Ушће“, блоку 19а и блоку 30.

Грађани и предузећа која желе да иницирају или финансијски помогну озелењавање свог непосредног окружења могу послати предлог на имејл: info@zeleninovibeograd.rs након чега ћемо у сарадњи са ЈКП Зеленило-Београд извршити процену локације и урадити предлог могуће садње.