Блок 19а, у акцији „Зелени Нови Београд“, оплемењен новим украсним стаблима

Блок 19а, оплемењен је данас, 24 фебруара, са 22 стабла, која су станари тог блока са руководством општине и радницима „Зеленила“, засадили у акцији „Зелени Нови Београд“.

На три велике зелене површине засађена су одрасла, ускоро раскошна стабла мукиње, дрвећа које према процени стручњака „Зеленила Београд“, захваљујући јаком корену, добро успева на песковитом и подводном земљишту на ком је изграђен блок 19а, а његова крошња сврстава га у украсне биљке.

У Дечијем парку унутар блока 19а, у правој малој радној акцији, учествовао је и председник општине Бојан Бован, који се захвалио суграђанима на жељи да се прикључе креирању лепше и здравије животне средине, као и на томе што је донацију на наменски рачун општине уплатило више од 70 житеља блока.

Надам се да смо већ у знатној мери унапредили изглед простора и квалитет ваздуха на Новом Београду, а посебно нас радује одзив суграђана и њихово учешће у акцији озелењавања – рекао је Бован. – Станари блока 19а појединачно су уплатли готово 200.000 динара у укупном износу, од чега је купљено осам садница. Ми смо купили још 14

навео је председник општине.

Акција „Зелени Нови Београд“, покренута је крајем прошле године и према речима Бована, акценат је стављен на допуну дрвореда дуж булевара. Упућен је позив компанијама да донирају средства, али и грађанима да се укључе у стварање лепше и здравије животне средине.

Ово је сјајан пример и за становнике других новобеоградских блокова, да нам се придруже и да зајено са општином у којој живе, као и са стручњацима „Зеленила“, учествују у уређењу зелених површина у којима најчешће проводе слободно време

рекао је Бован.

Пре акције озелењавања, станари блока 19а упутили су допис ГО Нови Београд у ком су истакли да желе да њихов блок поново постане репрезентативан, не само у смислу локације и инфраструктуре, већ и у погледу добре кооперације грађана и надлежних институција.

Маја Плесник, станарка блока, изјавила је данас да је пријатно изненађена добрим одзивом својих комшија.

С обзиром на то да смо оивичени великим саобраћајницама, да живимо у близини прометног моста „Газела“, желели смо да добијемо зелене баријере које ће нас шитити од буке и загађења, али и да заједно с нашом децом која расту, уживамо гледајући како расте дрвеће које смо заједно садили

рекла је Маја Плесник.

Испред ЈКП “Зеленило-Беогад“ радовима у блоку 19а присуствовала је Мирјана Обућински,која је изјавила је да ће сва стабла која буду посађена кроз акцију „Зелени Нови Београд“, као и кроз реодован поступак садње, бити негована, како би што дуже опстајала на зеленим површинама.

Грађани и предузећа која желе да иницирају или финансијски помогну озелењавање свог непосредног окружења могу послати предлог на имејл: info@zeleninovibeograd.rs, а све информације везане за кампању озелењавања, могу да прочитају на сајту: www.zeleninovibeograd.rs